Vår blogg berättar mer om spelgrafik och om vilka yrken som det är möjligt för en speldesigner att arbeta inom. Vi beskriver också vad som krävs för att skapa realistisk spelgrafik. Här kan du även läsa om grafik till online casinospel och hur datorspelsgrafik har utvecklats genom tiderna.

Bakgrund

Här beskriver vi bakgrunden till dagens datorspelsgrafik, bland annat vilka tekniker man tidigare använt för att framställa en verklig spelkänsla. De första spelen var textbaserade, vilket innebar att det inte fanns några bilder alls i spelet. Det var i stället spelaren själv som fick använda sin fantasi för att i huvudet se hur spelet såg ut. Detta var oväntat effektivt, då spelupplevelsen i stort ändå är baserad på historieberättande, eller ”storytelling” på engelska. När datorteknologin förfinades började även spel med grafik komma, i början i tvådimensionell utformning. Vi beskriver vad sprites är för något och hur de används i tvådimensionell grafik. Här kan du läsa om kända spel med denna form av grafik, och olika varianter av det tvådimensionella sättet att illustrera spelet och dess karaktärer. Slutligen berör vi den mer moderna utvecklingen mot tredimensionell grafik, och hur den har kunnat bli mer realistisk och verklighetstrogen.

Utmaningar

Spelgrafiken har idag kommit långt, men det finns fortfarande en hel del utmaningar för att få spel att framstå som riktigt verkliga. Vi beskriver på bloggen vilka utmaningar som fortfarande finns, och de lösningar som spelutvecklare har kommit på för att kunna framställa nästa generations spel. Det finns många aspekter att studera här, där allt från mänsklig anatomi, fysikaliska effekter och ljusteori spelar in. Dessa utmaningar är också starkt kopplade till den tekniska utveckling som sker parallellt, där grafikkorten och övriga delar i datorn eller spelkonsolen hela tiden utvecklas för att kunna skapa mer verklighetstrogna simuleringar.

Yrken

För den som har datorgrafik och spelutveckling som sitt stora intresse finns det många möjligheter inom arbetslivet. Vi beskriver hur en speldesigners arbete kan se ut, och vilka yrkesroller som ingår i skapandet av ett spel. Även gränssnittet har en väldigt viktig roll i spelet, vilket många förvånas över. Man tänker sig att det är karaktärerna och animationerna samt historieberättandet som är det viktigaste, men även om spelet är grundligt väldesignat på dessa områden så kan ett felaktigt utformat gränssnitt förstöra hela spelupplevelsen. Att utveckla spel handlar alltså inte bara om de på ytan ”roliga” arbetsuppgifter man kan förvänta sig, som att designa karaktärer och att hitta på utmaningar som spelaren måste bemästra. Arbetet som spelutvecklare innefattar också en hel del mer repetitivt arbete, dokumentation och testning vilket vi också beskriver här på bloggen. De mest populära spelen har också spelutvecklare bakom sig som noggrant har gått igenom varenda kodrad och testat alla spelscenarier. Spel brukar också åtnjuta extra hög popularitet när det är tydligt att utvecklarna lyssnar på spelets fans och implementerar förslag på ändringar.