Välkommen till bramelauers.com

Här på vår blogg kan du läsa om datorspelsgrafikens bakgrund och historia. Vi berättar också om spelgrafik i onlinespel, där det finns stora variationer. För en närmare blick har vi även fördjupat oss i onlinecasinon som är en aktiv och växande del av spelindustrin.

Spelgrafik och onlinespel

Det finns onlinespel som går att ladda ner och spela direkt via många olika plattformar, bland annat mobiler, datorer och spelkonsoler. Vi beskriver hur grafiken i onlinespel kan skilja sig åt, och berättar mer om bakgrunden till onlinespel. MUD är en välkänd form av spel som länge har nyttjats via internet, faktiskt ända sedan ARPANet var aktivt. ARPANet är föregångaren till internet och det första onlinespelet var just ett MUD-spel som du kan läsa mer om här på vår hemsida. Vi skriver också om när spelen utvecklades vidare till att använda olika funktioner som de kunde nå via internet. På nittiotalet kom Nintendos konsol Game Boy, som hade svartvit grafik men ändå var mycket populär och banade väg för många fler spelkonsoler. Du kan också läsa om hur tekniken drev på spelutvecklingen och tvärtom. Spelföretagens strävan att skapa spel med allt mer imponerande grafik gjorde att utvecklarna av grafikkort fick mycket att göra.

Speldesignerns uppgifter

En speldesigner kan arbeta mer övergripande med att utforma hela spelet, där denne beslutar vilket tema som ska utforskas, hur karaktärerna ska vara och vilka utmaningar spelet ska innehålla. Men speldesignern kan också vara fokuserad på mindre delar av spelet, där denne till exempel genomför tester och kontrollerar resultatet av olika ändringar i koden. Vi beskriver vad en ”lead designer” respektive en ”environmental designer” gör och hur de påverkar spelets utformning. Ett av de mest populära spelen idag är The Sims 4, som gavs ut för flera år sedan men som ännu ger ut nya spelpaket och uppdateringar. Vi beskriver hur detta spel fungerar avseende nytt innehåll och hur det är relaterat till spelmarknaden i stort.